Finland föreslår att konkurrensutsätta persontågen

0
625

De båda NTF anslutna finska järnvägsfacken JHL Spårproffsen och Finska Lokmannaförbundet är mycket kritiska till förslaget om öppna upp persontrafiken för konkurrens. Kritik kommer både från Vesa Mauriala JHL Spårproffsen och Tero Palomäki Lokmannaförbundet. Lokmannaförbundet har redan meddelat att man genomför en politisk demonstration med början måndagen den 14 augusti och avslutas onsdagen den 16 augusti. Detta kommer att orsaka stopp i tågtrafiken.

Den passagerartrafik som VR skött om hittills öppnas för konkurrens meddelar Kommunikationsminister Anne Berner (C). Först ut är regiontrafiken i landets södra delar, därefter utvärderas resultatet och fler rutter öppnas. All trafik ska vara öppen för konkurrens senast i juni 2026. I bakgrunden ligger EU:s så kallade fjärde järnvägspaket, som ska trygga icke-diskriminerad tillgång till marknaden för inrikes persontrafik på järnväg före december 2019. Datumen är flexibelt i och med att vissa övergångsperioder tillåts.
Den inhemska godstrafiken konkurrensutsattes 2007, men inom den har intresset bland nya operatörer varit svagare än väntat.

 

LEAVE A REPLY

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.