Seger för finska Elektrikerförbundet i EU-domstolen

0
501

”6 – 0 till Elektrikerförbundet!” ”Det största som hänt sedan Laval-domen!” Reaktionerna på arbetstagarsidan var översvallande sedan EU-domstolen kommit med sitt förhandsbesked i målet om 186 polska elektriker som varit utstationerade till Finland. Skriver Arbeidsliv i Norden.
Elektrikerna anser att de inte har fått rätt lön enligt det finska allmänt bindande kollektivavtalet.
Målet rör två principiellt viktiga frågor. Den första var om det finska fackförbundet över huvud taget hade rätt att föra de utstationerade arbetstagarnas talan inför domstol. Det kunde förbundet inte göra, hävdade deras arbetsgivare. Jovisst, svarade EU-domstolen, som slog fast att det skulle strida mot EU:s utstationeringsdirektiv och EU:s stadga om grundläggande rättigheter att hindra Elektrikerförbundet från att företräda arbetstagarna.

Den andra stora frågan i målet är vilka av förmånerna i de finska kollektivavtalen för elektrifierings- och bygginstallationsbranschen som ingår i den minimilön som det polska företaget ska betala sina anställda. Utstationeringsdirektivet ställer upp vissa ramar, men inom dessa är det medlemsstaterna som bestämmer vad minimilönen omfattar.

Läs hela artikeln här: Arbeidsliv i Norden

LEAVE A REPLY

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.